יום הולדת 400 לטלסקופ:
אוקטובר 1608 – אוקטובר 2008

ניקולס קופרניקוס (התמונה מתוך אתר החגיגות 400 שנה לטלסקופ -ראו קישור למטה)
גלילאו מיד הבין את החשיבות הרבה של המכשיר שלו גם למדע וגם לחיים המעשים. הוא הבין שהמכשיר יכול להועיל למעשה המלחמה: הוא יאפשר לראות את “האויב במרחק הרבה יותר גדול מהרגיל… לגלותו יותר משעתיים לפני שהוא יוכל לראותנו… לשפוט את כוחותיו, כדי להתכונן ולספק לו מרדף או קרב, או להימלט…”
גלילאו יכל לדרוש וללא ספק הוא אכן דרש סכום כסף נכבד עבור המצאתו. אבל פרסום והשפעה היו מין הסתם יותר חשובים עבורו מכסף. גלילאו ודאי הראה את המכשיר שלו לחברים או דיבר עליו, כי מהר מאוד השמועה התפשטה שגלילאו למעשה המציא את המכשיר. הסניורה הדוג’ה של ונציה ניקולו קונטריני קרא לגלילאו וגלילאו חש חובה לבוא ולהראות לו ובפני הסנאט את הטלסקופ החדש, וכאשר הוא עשה זאת הם נדהמו. גלילאו נתן לדוג’ה מכשיר טלסקופ במתנה. והנה סיפור העלילה כיצד גלילאו מציג ונותן את מכשיר הטלסקופ במתנה לדוג’ה.
גלילאו בא לפלאצו דוקאל, הארמון הגרנדיוזי של הממשל כדי להציג את המצאתו. סנטורים ואצילים בגלימות וציורי התקופה קישטו את הקירות של הארמון. הם ישבו על פלטפורמה. הפרופסור מפדובה, גלילאו, גם לבש גלימה ועמד עם הטלסקופ על רצפת השיש. האדמיניסטראטור מהאוניברסיטה, מה שאז היה קרוי, הפרוקוראטור, הציג את גלילאו: “הרובה של גלילאו”. “הרובה” היה מכוסה בבד סאטן בצבע ארגמן בהידור מפואר. גלילאו יצא אז החוצה יחד עם הנוכחים המכובדים והם ירדו במדרגות המפוארות של הפלאצו דוקאל ועלו במדרגות התלולות של הקמפלינה, מגדל הפעמון של סאן מרקו על פני הפיאצטה. הסנטורים והאצילים המבוגרים שטיפסו במעלה המדרגות התלולות כדי לראות בעזרת הטלסקופ כלי שיט רחוקים בים שמתקרבים לנמל. מראה זה הוביל את הנסיך לרצות את ההמצאה החדשה.
ואז ב-1610 גלילאו השתמש בטלסקופ כמכשיר מדעי במהלך שבע השנים הבאות: הוא כיוון אותו לשמיים. הוא השתמש בו כהרחבה לחושים. הוא לפתע גילה שהירח נראה שונה ומלא מהמורות. הוא גילה את הפלנטות הקטנות (הלוויינים) שמסתובבות סביב צדק. הוא קרא ללוויינים של צדק הפלנטות המדיצ’יות לכבוד תלמידו האהוב קוסימו שנהפך לדוכס הגדול ולכבוד משפחתו של קוסימו. גלילאו גם חקר את תנועותיהם של הלוויינים של צדק, חישב את מסלוליהם וניבא את מיקומיהם בצורה כל כך מדויקת עד כי נווטים יכלו להסתמך על הטבלאות שלו והחישובים שלו במהלך נתיביהם עם האוניות שלהם. גלילאו גם חקר את המופעים של נוגה. הוא הבחין שהמופעים של נוגה נראים מחזוריים כמו אלה של הירח ולכן הוא הסיק שנוגה לא מסתובבת סביב כדור הארץ – כפי שסבורים לפי התורה הגיאוצנטרית הפתולמאית, אלא היא מסתובבת סביב השמש, בהתאם לתורה ההליוצנטרית הקופרניקאית. גלילאו חקר בנוסף את הטבעות של שבתאי. אבל היה קשה לו להפריד ביניהן בעזרת הטלסקופ שלו. לטלסקופ שלו לא היה כושר הפרדה מספיק טוב כדי להבחין שלמעשה מדובר בטבעות של שבתאי ולכן גלילאו הסיק שמה שהוא רואה בשבתאי הוא למעשה שלושה עצמים שמימיים קרובים זה לזה.
גלילאו מצייר את הירח – לא כדור מושלם כפי שחשבו עד אז
איורים של גלילאו מ-1610: אור השמש על הירח
זמן קצר אחר כך גלילאו צפה בכתמי השמש ותאר אותם ככתמים כהים על דסקת השמש. מתנועת כתמי השמש על דסקת השמש גלילאו הגיע למסקנה הבאה: “ממאפיינים מיוחדים של תנועה זו ניתן ללמוד שהשמש היא לגמרי כדורית, שהיא מסתובבת ממערב למזרח וסביב מרכזה שלה, ונושאת את הכתמים יחד איתה במעגלים מקבילים והיא משלימה סיבוב שלם בערך בחודש ירחי”. כלומר, השמש עצמה, הגוף הזוהר ביותר, היא בעלת פגמים על פני משטחה, והיא מסתובבת סביב צירה בעוד כדור הארץ והירח מסתובבים סביבה.
החדשות אודות הטלסקופ ונפלאותיו התפשטו. הגילויים של גלילאו היו העניין לויכוח בכל אירופה תוך כמה שבועות מאז שהוא ביצע אותם. למרות שמעט מאוד אנשים ידעו על קופרניקוס אפילו 67 שנים אחרי שהוא נפטר, גלילאו במידה רבה עשה תעמולה ועזר להפיץ את החדשות על ידי דיבור וכתיבה. הוא שלח מכתבים מדעיים, הוא כתב ספר במרץ 1610, השליח הכוכבי, שבו הוא תיאר את תצפיותיו עד כה. הוא כתב את ספרו בלטינית כדי שבארצות אחרות יוכלו לקראו. ואכן ברגע שיוהנס קפלר קרא אותו, הספר הודפס בגרמניה. חמש שנים אחר כך הספר הודפס בסינית בסין. וזה מוזר לאור אמצעי התחבורה של אותם הזמנים.
חלפו ארבע מאות שנים מאז עבודתו של גלילאו והמצאת הטלסקופ על ידי ליפרסה ואנחנו יודעים מאז שכדור הארץ והיושבים עליו הינם כתם זעיר בפינה נידחת ולא חשובה ביקום…
להלן איור שמראה את ההיסטוריה של הטלסקופים מאז המצאתו לראשונה לפני 400 שנה. לחצו על כל שם ויופיע הטלסקופ והגילוי שביצעו בעזרתו:
A Stellar History: The Telescope Turns 400
וחגיגות: ארבע מאות שנה לטלסקופ
והחדשות האחרונות מה-23 לספטמבר 2008: טלסקופ ישן של אינשטין הושב ונתגלה!
טלסקופ ישן של אלברט אינשטיין שנאבד ונשכח מזה עשורים במחסן בירושלים נמצא עתה והוא מוצג בתערוכה אחרי שהשקיעו 10,000 דולר בשחזורו.
הטלסקופ המחזיר הישן הוא מגושם במונחים מודרניים, אבל הוא עדיין פועל מספיק כדי שניתן יהיה לראות דרכו חמישה מירחי צדק ופסים על גבי צדק הענק. הפיזיקאי האגדי אינשטיין קיבל את הטלסקופ הזה ב-1954, שנה בטרם הוא נפטר.
הטלסקופ ניתן לאינשטיין כמתנה מאת צבי גזרי, שכנראה בנה אותו בעצמו, כך אומרים גורמים רשמיים באוניברסיטה העברית בירושלים היכן שהציבור יכול לראות את הטלסקופ.
הטלסקופ נראה כמו צינור ארוך שחור שעומד על בסיס שנלקח מהצבא הגרמני. בסיס יחודי זה ניתן לזיהוי בתמונה של אינשטיין עם הטלסקופ כאשר ישנה חתימה של גזרי על אחת המראות.
הטלסקופ הנשכח, לראשונה נתגלה במחסן בסוף שנות התשעים על ידי מומחה למחשבים באניברסיטה העברית. אבל הוא לא הבחין שהוא של אינשטיין ולכן הוא השאירו במחסן.
הביולוג אשל אופיר אימת שהטלסקופ הוא של אינשטיין והוא זה שביצע את הקישור לגמרי במקרה, בהתחלה הוא אימתו כאשר הוא בכלל חושב שמדובר בטלסקופ אחר. אחרי שהוא חיפש בארכיון ובתצלומים, אופיר הבין שהטלסקופ האמיתי של אינשטיין היה זה שלמעשה הקולגה שלו מצא ולא היה בטוח של מי הוא לפני שנים.
אופיר אמר שהוא מיד לקח את הטלסקופ למרכז לנוער שוחר מדע על שם מאירהוף, היכן שאופיר עבד כדי לנקות אותו. הוא התקין בו עדשה חדשה, אבל שאר הטלסקופ – כל עדשותיו וכל רכיביו – הם אורגינלים לחלוטין. הטלסקופ החדש לא מוצג עם שאר המסמכים של אינשטיין בספריה הלאומית אלא נותר במרכז לנוער שוחר מדע על שם מאירהוף לשימוש הסטודנטים והתלמידים.
ד”ר אשל אופיר מסביר בסרט כיצד מצא את הטלסקופ של אינשטיין
ראו גם את הכתבה הבאה: שיפוץ הטלסקופ של אינשטיין
מחכים ומקסים – תודה.
ותודה לך על רשימותייך מאירות העיניים.
שאלה – את כל תצפיותיו ערך גלילאו עם אותו טלסקופ המגדיל פי 20 [בלבד]?
גלילאו בנה הרבה טלסקופים
כל פעם יצאו לו טלסופים עם יכולות הגדלה שונות
לא תמיד כל טלסקופ יצא עם אותה יכולת הגדלה
הוא לא רצה לחשוף את הסוד איך הוא בנה את הטלסקופ שלו
ולכן כאשר יוהנס קפלר היה סקפטי לגבי מה שרואים דרך הטלסקופ האם מה שרואים דרכו זה אכן אמיתי
גלילאו לא רצה להסביר לו איך המכשיר פועל
הוא שלח לו טלסקופ לגרמניה
עכשיו לא כל טלסקופ שהוא בנה יצא טוב
כמו שאומרים אצלנו
לפעמים יצא לו ב”פוקס” ויצא מכשיר טוב ולפעמים יצא מכשיר פחות טוב
כאשר יצא לו ב”פוקס” ויצא מכשיר עם יכולות מאוד טובות
הוא השאירו אצלו